AS Hastalığı Engellilik Raporu | ASveBen

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Engellilik Raporu

1. Ankilozan Spondilit (AS) hastalığım sebebiyle engelli sayılabilir miyim?

Kanunların öngördüğü bazı şartların sağlanması halinde Ankilozan Spondilit (AS) hastaları engelli sayılabilmektedir. Bunun için öncelikle, AS hastalığı sebebiyle engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekir.

2. Engelli sağlık kurulu raporu almak için nereye başvurmalıyım?

Engelli sağlık kurulu raporu alabilmek için rapor vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili sağlık kuruluşları web sayfasında yayımlanmıştır. Yayınlanan listeye göre bazı devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve bazı özel hastaneler yetkili kılınmıştır.

Liste son erişim tarihi: 02.12.2020

3. Engelli sağlık kurulu raporu almak için müracaatta nasıl bir dilekçe yada belge düzenlemem gerekir?

AS hastalığı sebebiyle engelli sağlık kurulu raporu alınması için yetkili sağlık kuruluşuna, söz konusu kuruluşa hitaben yazılmış ve AS hastalığı sebebiyle engelli sağlık kurulu raporu talebini açıkça içeren bir dilekçe ile müracaat gerekmektedir. Müracaat esnasında varsa daha önceden alınmış raporlar ve hastalığa dair her türlü belgenin bir örneğinin eklenmesi faydalı olmaktadır.

4. Başvuruyu kim yada kimler yapacaktır?

İlgili sağlık kuruluşuna, sağlık kurulu raporu almak için bizzat AS hastası başvuru yapabileceği gibi hastanın bireysel durumuna göre ilgili ise velisi/vasisi aracılığıyla da bu başvuru yapılabilmektedir. Ancak sağlık kurulu, raporu düzenlemeden önce mutlaka AS hastasının kendisini görmektedir.

5. Başvuru üzerine sağlık kurulu raporunun ne kadar sürede tarafıma verilmesi gerekir?

Sağlık kurulunun, müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde raporu düzenlemesi gerekmektedir.

6. Başvuru esnasında yanımda hangi belgeler bulunmalıdır?

Sağlık kurulu raporu için yapılacak başvuru esnasında başvuru dilekçesinin yanında T.C. kimlik numarası yazılı olan kimlik kartı ve son altı ay içinde çekilmiş 3 adet fotoğraf ile müracaat edilmesi gerekir. Bunun yanında daha önceki tedavi belgeleri var ise bunların başvuruya eklenmesi yararlı olmaktadır.

7. Sağlık kuruluşunda düzenlenen raporun geçerlilik süresi nedir?

Sağlık kuruluşlarınca AS hastalığı sebebiyle verilen raporlar, başvuran kişinin bireysel durumuna göre süreli yada süresiz olarak verilebilmektedir.

8. Sağlık kurulu raporumun süreli olarak verilmesi durumunda ne yapmam gerekir?

Verilen sağlık kurulu raporu belirli bir süre için verilmiş ise, süresi tamamlandıktan sonra rapor hükümsüz hale gelecektir. Bu nedenle de, raporun yenilenmesi için rapor süresi tamamlanmadan altı ay önce yeniden sağlık kuruluşuna müracaat gerekmektedir.

9. Sürekli olarak verilen rapor yada süreli olarak verilen raporun süresi tamamlanmadan önce kontrol muayenesine çağırılabilir miyim?

İster sürekli isterse süreli rapor düzenlenmiş olsun, raporun geçerlilik süresi içerisinde hastanın kontrol muayenesine çağrıldığı haller olabilir. Bu durumlarda hastanın çağrıldığı zaman kontrol muayenesine gidilmesi zorunludur. Muayeneye gidilmediği durumda verilen raporlar iptal edilebilmektedir.

10. Sağlık kurulu tarafından verilen raporlara itiraz edebilir miyim? İtirazlar hangi kuruma yapılacaktır?

Sağlık kurulu tarafından verilen raporlara, raporun teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilmesi mümkündür. Otuz günden sonra yapılan itirazlar inceleme yapılmadan reddedilmektedir.

Raporla ilgili itirazın, raporu veren hastanenin bulunduğu ildeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılması gerekmektedir. İtiraz bizzat birey tarafından yapılabileceği gibi, itirazın hastanın bireysel durumuna göre ilgili ise velisi/vasisi aracılığıyla da yapılması mümkündür.

11. Sağlık kurulu raporlarına itiraz edildiğinde ne gibi işlemler yapılmaktadır?

Rapora itiraz edilmesi üzerine, yeni bir rapor alınması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir süreç yürütülür. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise itiraz edilen rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konu en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir.

12. İtiraz etmeden kesinleşen ya da itiraz üzerine kesinleşen raporlardan sonra yeniden başvuru yapabilir miyim?

Kesinleşen raporlarla ilgili olarak aynı sebeple yeni başvuru altı ay sonra kabul edilmektedir.

13. 18 yaşından önce alınmış sağlık kurulu raporu, 18 yaşından sonra da geçerli midir?

18 yaşından önce alınmış raporun geçerliliğini koruması için, 18 yaşın doldurulduğu tarihten itibaren üç ay içerisinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bu üç aylık süreçte başvuruda bulunanlar için rapor, 18 yaşını doldurdukları tarih itibarıyla geçerli olacaktır. Eğer rapor için başvuru 3 ay içinde yapılmamış ise, 18 yaşını doldurdukları tarih itibariyla rapor geçersiz hale gelecektir.

14. 18 yaşından küçük AS hastaları için farklı düzenlemeler var mıdır?

18 yaşından küçük AS hastalarının müracaatları bakım veren kişi, yani çocuğun velisi veya vasisi ya da bakım ve gözetiminden sorumlu olarak yetkilendirilmiş gerçek ya da tüzel kişiler tarafından yapılmaktadır.

18 yaşından küçükler, sağlık kurulunun ihtiyaç duyması halinde, sağlık kurulu tarafından görülmektedir.

18 yaşını doldurmamış olanlara verilen sağlık raporlarında engel oranı yer almamaktadır. Ancak özel gereksinim alanlarının belirlenmesi gerekir.

15. Sağlık kurulu engellilik raporu almak bazı haklara sahip olmak için tek başına yeterli midir?

Adına engelli sağlık raporu düzenlenmiş olan bireyin elde edebileceği bazı sosyal haklar, hizmetler veya kazanımlar söz konusu raporlar dikkate alınarak sosyal hakları sağlamaya yükümlü kurumlarca ayrıca belirlenmektedir. Sağlık kurulu raporları, tek başına herhangi bir hakkın verilmesi için dayanak oluşturmamaktadır. İlgili mevzuatlara göre diğer şartların da ayrıca sağlanması gerekmektedir.

16. AS hastalığım sebebiyle Sağlık Bakanlığı yada Üniversite Hastanelerinden almış olduğum sağlık kurulu raporunu sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylıkları ile ölüm sigortasından bağlanacak aylıklar işlemlerinde kullanabilir miyim?

Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri tarafından verilen Sağlık Kurulu raporları; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylıkları ile ölüm sigortasından bağlanacak aylıklar için tek başına kullanılamaz. İlgili mevzuatlara göre diğer şartların da ayrıca sağlanması gerekmektedir.

Bu bölümdeki içerikler genel bilgilendirme yapılması amacıyla hazırlanmıştır, konu ile ilgili yetkili kuruluş ve uzmanlara danışma yerine geçmez. Bu bölümdeki bilgilere esas teşkil eden yasal düzenlemeler ve uygulamalar sıklıkla değişikliğe konu olabildiğinden; Novartis Türkiye bu bölümdeki bilgilerin doğru ve güncel olması için makul ölçüde çaba gösterse de bilgilerde değişiklikler, geçersizlikler ve güncellenmesi gerekli kısımlar olabilir. Novartis Türkiye, bilgilerin doğruluğuna ve güncelliğine ilişkin herhangi bir beyan ve taahhütte bulunmaz ve bunlarla ilgili herhangi bir yükümlülük veya sorumluluk kabul etmez. Bu sayfayı ziyaret eden kişilerin güncel bilgiler ışığında kendi şahsi durumlarına göre bir değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Son Güncelleme Tarihi: 02.12.2020

Kaynaklar:
Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik  (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=31275&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 son erişim tarihi: 02.12.2020)
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=31274&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 son erişim tarihi: 02.12.2020)