AS Hastalığı Sürücü Belgesi İçin Şartlar | ASveBen

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Sürücü Belgesi İçin Şartlar

1. Ankilozan Spondilit (AS) Hastalarının Sürücü Belgesi Alması İçin Gerekli Olan Genel Koşullar Nelerdir?

Engellilik durumu bulunmayan AS hastaları, herkes gibi sağlık kurulu raporu almaları koşuluyla ehliyet alabilmektedir. AS hastalığı sebebiyle engelli olan bireylerin sağlık raporunun ise uzman hekimlerce verilmesi gerekmektedir. Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ve Muayenelerine Dair Yönetmeliği’ne göre AS hastalarının eklem hareketlerinin oranı ve ekstremite (uzuv) noksanlığına göre ehliyet alabilmekte veya sınırlandırmalara tabii olmaktadırlar.

2. AS Hastalarının Sürücü Belgesi İçin Sağlık Raporunu Hangi Hastanelerden Almaları Gerekmektedir?

Ehliyet başvurusu için gerekli sağlık kurulu raporu aşağıdaki sağlık kuruluşlarına başvuru yapılarak alınabilmektedir:

  • Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri,
  • Üniversitelere bağlı sağlık tesisleri,
  • Aile sağlığı merkezleri,
  • Sağlık bakanlığınca ruhsatlandırılmak koşuluyla özel hastane, tıp merkezi poliklinik ve özel muayenehaneleri.

3. AS Hastalarında Sürücü Belgesi için Gerekli olan Sağlık Raporunda İzlenecek Usuller Nelerdir?

Rutin ehliyet alma süreçlerinde kişinin sürücü belgesi raporları aile hekimi tarafından verilirken, engelli bireylerin raporları aile hekimlerinin sevk ettiği uzman hekimlerce verilmektedir. AS hastalığı sebebiyle engelli olan bireylerler aile hekimine müracaat eder ve  aile hekimlerinin de uygun görmesiyle uzman hekime sevki sağlanır. Uzman hekimce yapılan muayene sonucunda kişinin alabileceği sürücü belgesi sınıfı ve varsa kısıtlamaları belirtilerek raporu tamamlanacaktır. Ancak özel tertibatlı araç kullanması gereken bir sürücü adayı olması halinde aday İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulu komisyona sevk edilir. Bu komisyonun görevi engelli bireyin alabileceği sürücü belgesini belirlemek ve tadil edilen aracı kullanıp kullanamayacağını kontrol etmektir. Tüm bu aşamaları geçen engelli bireye durumuna uygun sürücü belgesi raporu verilmektedir.

Bu bölümdeki içerikler genel bilgilendirme yapılması amacıyla hazırlanmıştır, konu ile ilgili yetkili kuruluş ve uzmanlara danışma yerine geçmez. Bu bölümdeki bilgilere esas teşkil eden yasal düzenlemeler ve uygulamalar sıklıkla değişikliğe konu olabildiğinden; Novartis Türkiye bu bölümdeki bilgilerin doğru ve güncel olması için makul ölçüde çaba gösterse de bilgilerde değişiklikler, geçersizlikler ve güncellenmesi gerekli kısımlar olabilir. Novartis Türkiye, bilgilerin doğruluğuna ve güncelliğine ilişkin herhangi bir beyan ve taahhütte bulunmaz ve bunlarla ilgili herhangi bir yükümlülük veya sorumluluk kabul etmez. Bu sayfayı ziyaret eden kişilerin güncel bilgiler ışığında kendi şahsi durumlarına göre bir değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Son Güncelleme Tarihi: 02.12.2020

Kaynaklar:
Karayolları Trafik Kanunu (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2918&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5  Son erişim tarihi: 02.12.2020)
Karayolları Trafik Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5  Son erişim tarihi: 02.12.2020)
Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=10664&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5  Son erişim tarihi: 02.12.2020)
Sürücü Belgesi İşlemlerine Dair Talimat (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/141524  Son erişim tarihi: 02.12.2020)
Sürücü Sağlık Raporu Kod Tablosu-Beyan Formu  (https://dosyaism.saglik.gov.tr/Eklenti/12015,20160108-9-sbdan-surucu-saglik-raporu-kod-tablosu-ve-beyan-formu-hkkyazipdf.pdf?0  Son erişim tarihi: 02.12.2020)